Op kamers… En nu?

De examens zitten er bijna op, maar dan begint het eigenlijk allemaal pas: je gaat een studie volgen die je leuk vindt. Dat is al pluspunt één aan een vervolgopleiding: je kiest voor iets waar je zin in hebt en dus hoef je jezelf niet iedere dag opnieuw te motiveren om je bed uit te gaan en naar school te gaan.
Veel studenten kiezen er direct of na één jaar studie voor om op kamers te gaan, omdat dat vaak dichterbij school is en omdat je dan wat mee kunt pikken van het studentenleven. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij op kamers gaan?

 Een kamer vinden
Dat klinkt logisch, maar het kan lastiger zijn dan je denkt. Begin daarom ruim op tijd met het zoeken naar een kamer. Rond de zomer en rond februari komen er veel kamers vrij, omdat studenten dan afstuderen. In juli en augustus komen zelfs twee keer zoveel studentenkamers vrij. Toch blijft de kamernood hoog door de nieuwe lichting studenten.
Bekende kamersites zijn onder andere Kamernet, Kamertje en Easykamer, maar ook websites als Pararius of DUWO (alleen in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Delft, Leiden) bieden kamers aan.
Laat ook al je vrienden en familie weten dat je een kamer zoekt en plaats oproepjes op je social media. Op Facebook bestaan bijvoorbeeld verschillende kamer-zoek-pagina’s waar kamers in verschillende steden aangeboden worden.

images

 Je kamer inrichten
En dan heb je het voor elkaar: je hebt je eigen, veel te dure 10m² midden in de stad veroverd. Je hebt er een nieuwe vloer in gelegd en je bent – op zondagmiddag – naar de IKEA gegaan voor nieuwe spullen. Je hebt alles, behalve gordijnen, maar die komen dan binnenkort nog wel. In het begin gaat het nog wel, totdat je een avondje gaat stappen en om zeven uur door de zon gewekt wordt. Daar word je echt niet happier en vrolijker van. Zorg er dus voor dat je kamer zo snel mogelijk af is en houd bij het inrichten rekening met de ruimte die je hebt. Soms heb je bijvoorbeeld kamers met een hoog plafond. Daar past dan weer perfect een hoogslaper in en dat zorgt weer voor meer ruimte. Wat ook helpt, is het handig opbergen van je spullen. Bij IKEA vind je handige opbergers in leuke kleurtjes!
C81xsPF

 Verzekering
Sluit een goede verzekering af. Als je huisgenootje dan je laptop van het balkon stoot ben je in ieder geval goed gedekt. Denk ook aan een ziektekostenverzekering (ze hebben speciale voor studenten), maar ook aan een inboedel- en fietsverzekering. Het komt namelijk nogal eens voor dat je als student meerdere fietsen “kwijtraakt”.
tumblr_mjw1xxXQ6T1s14h9co1_500
 Financiën
Op jezelf wonen is al niet goedkoop, maar het wordt helaas steeds duurder. Zo betaal je in Amsterdam maar liefst €538,54 voor een kamer. Gelukkig komt de overheid je een beetje tegemoet: de uitwonende studiebeurs is €279,14.
Buiten je huur komen er nog andere dingen bij kijken: eten/drinken, uitgaan, kleding, reisjes naar huis op dagen dat je weekOV niet geldig is, je telefoonrekening, je ziektekostenverzekering en je collegeld. Ik zette enkele tips op een rijtje.

1) Inkomsten en uitgaven
Schrijf op wat je inkomsten en je vaste uitgaven zijn. Noteer op welke datum je geld krijgt en op welke datum er geld van je rekening wordt afgeschreven. Dit kun je heel handig in een excelbestand doen, maar ook in een schriftje. Houd ook rekening met het collegegeld, zo’n 1800 euro per jaar.
2) Kleine uitgaven
Houd ook je kleine uitgaven bij. Je schrikt ervan hoeveel je naast je vaste lasten uitgeeft. Je hebt allerlei apps waarmee je je uitgaven kunt bijhouden, maar dit kun je natuurlijk ook in een schriftje doen.
3) Spaar
Zet geld opzij. Dit klinkt heel suf, maar je bent dolblij als je wat geld opzij hebt gezet als je opeens een grote uitgave moet doen. Denk hierbij aan een reparatie van het scherm van je telefoon, een nieuwe bril, de rekening van de kapotte wasmachine, een nieuwe laptop omdat je oude crashte (toen je net bezig was aan een belangrijk verslag) of een nieuw paar goede winterlaarzen. Het is ideaal als je dan wat geld achter de hand hebt en meteen de dingen kunt aanschaffen die je nodig hebt. Ook is het handig om geld achter de hand te hebben als je je baantje kwijtraakt. Zo kun je toch nog in huis blijven wonen terwijl je hard zoekt naar een nieuwe job. En geloof me, dat zorgt voor zoooo veel minder stress!
4) Geld voor jezelf
Houd het ook leuk voor jezelf: spaar bijvoorbeeld in een paar maanden een bepaald bedrag bij elkaar en spreek met jezelf af dat je daar iets leuks van mag doen.
5) Toeslagen
Je hebt als student recht op zorgtoeslag (tenzij je een jaarinkomen hebt dat hoger is dan €28,482) en je kunt als je een baantje hebt ieder jaar je belasting terugvragen. In sommige gevallen heb je als student recht op huurtoeslag. Bekijk hier of je daar recht op hebt.
Meer tips over financiën vind je hier.

Bron
Bron

 Boodschappen
Probeer wekelijks boodschappen te doen. Als je iedere dag gaat, ben je uiteindelijk duurder uit. Maak een lijstje met de dingen die je nodig hebt en koop vast vooruit. Zorg dat er ook dingen bijzitten die je in de vriezer kunt bewaren, zoals brood, kip, vis en diepvriesgroenten. Dat kun je vaak meerdere maanden bewaren en zo bespaar je gemakkelijk geld.
Let ook op aanbiedingen. Vaak heb je 3 halen 1 betalen-aanbiedingen. Ideaal om shampoo, gezichtsreiniger of tandpasta in te slaan. Dan kun je weer een paar maanden vooruit! Boodschappen kun je prima halen bij bijvoorbeeld de Lidl: zij hebben prima producten (en het allerbeste wasmiddel van Nederland) en het kost bijna niks!

Huisgenoten
Vaak krijg je als je een kamer huurt te maken met huisgenoten. Je komt dan terecht in een studentenhuis waar je de keuken en badkamer moet delen met (veel) meer mensen. Enkele tips:
– Ga voor jezelf na wat je prettig vindt: veel of weinig huisgenoten. Er bestaan ook echt studentenhuizen waar je bijvoorbeeld maar twee of drie huisgenoten hebt;
– Maak goede afspraken: spreek af wanneer jullie schoonmaken en wie wat doet. Ook handig om af te spreken wanneer er bezoek mag komen en of er wel of niet binnen mag worden gerookt;
– Ben je erg gesteld op je eigen spullen? Ga dan niet met mensen wonen die een sharing is caring-mentaliteit hebben. Niets irritanter dan al na twee dagen je hele keukenuitzet en je halve kledingkast kwijt te zijn;
– Zorg ervoor dat je genoeg privacy hebt. Als het je even te veel wordt, kan het ook prettig zijn om met laptop en al te verhuizen naar dat ene leuke koffietentje op de hoek. Rust!
anigif_enhanced-buzz-7604-1378519164-0
Last but not
least
Je eigen plekje is heerlijk! Je hoeft niets, niemand let op je en je kunt lekker je eigen ding doen. Natuurlijk wel braaf naar school blijven gaan, want anders krijg je daar weer stress en gezeur van. En niets is vervelender dan die langverwachte stapavond in te moeten ruilen voor een avondje studeren…
community

Ga jij op kamers?

 

Volg Iris Denkt op Bloglovin
of Facebook!

7 thoughts on “Op kamers… En nu?”

  1. Allereerst: +1 voor het Chris Eccleston/Doctor Who-(Go to your room!)plaatje! Ik ben nu ook weer op zoek naar een kamer, in Utrecht, dus komt allemaal weer erg dichtbij! 🙂

  2. Ik ben lekker thuis blijven wonen. Mijn school is ook redelijk vlakbij gelukkig en ik ben niet zo van het studentenleven. Maar er komt inderdaad echt veel bij kijken. Die kamers in Amsterdam zijn echt heel duur, dat wist ik niet!

  3. Handige tips voor als je op kamers wilt wonen. Tijdens mijn studie heb ik ook op kamers gewoond. Dit was een heerlijke tijd. Je leert ontzettend veel. Het is wel echt heel belangrijk afspraken te maken met je huisgenoten. Frustratie nummer 1 was toch wel als gedeelde ruimtes niet netjes werden achtergelaten.

  4. Ik ben niet op kamers gegaan. Toen ik net ging studeren woonde ik zo dicht bij de hogeschool (in Ede) dat het niet nodig was. Ondertussen voelde ik me daar zo niet op m’n plek dat ik blij was dat ik ’s avonds lekker naar huis kon. Wel schreef ik me gelijk in als woningzoekende in het dorpje waar ik woonde. Toen ik een paar jaar later ging studeren in Utrecht was ik 24 ondertussen, en had ik minder behoefte aan ‘het studentenleven’, en zo goed als zeker bijna woonruimte in het dorpje waar ik woonde. Daar vandaan was ik net zo snel in het centrum van Utrecht – en op de Uithof – als mede-studenten die in bijvoorbeeld Kanaleneiland woonden. En ja hoor, een maand later had ik mijn eigen appartementje, en betaalde ik hetzelfde aan huur wat mijn klasgenootjes betaalden voor mijn slaapkamer 😉 Ik heb niet het idee dat ik echt wat gemist heb door het niet op kamers wonen, zeker de tweede keer studeren niet. Omdat ik wel op mezelf woonde kon ik toch wel mijn eigen gang gaan, of een keer ergens blijven slapen of laat thuis komen.

    Fietsverzekering zou ik trouwens juist niet doen. Als student koop je als het goed is toch wel oude barrels van marktplaats, en van een fietsverzekering krijg je bijna nooit iets terug. Al is het maar omdat je fiets in A’dam of Utrecht of zo stond, en dan vraag je erom zeggen ze dan.

  5. Ik ga nog lang niet op kamers. Ik ben nu bezig met mijn MBO Verpleegkunde en dat duurt sowieso nog 3 jaar. Maar ben wel aan het kijken waar ik zou willen na mijn studie. Groningen of Utrecht trekken mij wel aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Follow Me

Follow
Follow
Powered by: Wordpress