Last-minute eindexamentips

Het is eindelijk zover: de eindexamens beginnen. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst eindexamens had. Ik was echt ontzettend zenuwachtig en de nacht voor het eerste examen kon ik nauwelijks slapen. Dat was echt verschrikkelijk!
Er bestaan een hoop examentips (die trouwens ook prima werken voor tentamens) en ik heb er een aantal op een rijtje gezet:

Rust
Zorg dat je genoeg rust krijgt. Zet je tv en/of computer om 21.00 uur uit en leg je telefoon weg. Door de straling worden je hersenen geactiveerd en kom je slechter in slaap… En dat toch wel het laatste wat je wilt voor je examens!
Zorg er ook voor dat je tijdens het leren genoeg pauzes inlast. Door even rust te nemen van je studiewerk, kun je na je pauze weer fris verder!

Slapen
Over rust gesproken: zorg dat je op tijd gaat slapen en op tijd opstaat. Uitgerust aan je examen beginnen is super fijn!

Ontbijt
Het ontbijt is altijd belangrijk, maar tijdens je examens nog even belangrijker. Sla het niet over, maar neem er de tijd voor. Als je energie in je lichaam hebt, kun je deze gebruiken om hard na te denken en de juiste dingen op te schrijven.

• Neem de stof niet meer van tevoren door
Het nog even snel doornemen van de stof voor je examen zorgt voor stress. Je hebt al goed geleerd, dus je weet alles. Maak jezelf niet onnodig zenuwachtig en onzeker door alles nogmaals door te nemen: je raakt er echt alleen maar gestrester van en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Tijdens het maken van je examen…
• Rustig lezen
Lees de vragen rustig en goed door. Door rustig te lezen, begrijp je de vraag vaak sneller en kun je gerichter nadenken over het antwoord. Als je de vraag niet goed begrijpt, lees je hem nogmaals rustig door. Ga voor jezelf na wat er precies gevraagd wordt en ga dan op zoek naar het antwoord.

• Sla een vraag over
Als je echt niet op het juiste antwoord kunt komen, kun je de vraag even overslaan en er later op terugkomen. Het kan zijn dat je even een blokkade had en dat het antwoord je later opeens te binnen schiet!

Controleer je antwoorden
Als je examen erop zit… Controleer of je alle vragen hebt ingevuld en check je antwoorden. Heb je alles ingevuld wat je weet? Dan heb je het goed gedaan.

• Klachten
Als je klachten hebt over je examen (onjuistheid van vragen, te weinig tijd om het hele examen te kunnen maken et cetera) kun je een klacht indienen bij het LAKS. Doe dit wel, want als meerdere studenten dit doen, heb je een kans dat je er punten bijkrijgt… En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?!

En als allerlaatste:
SUCCES! You can do this! 🙂

Volg Iris Denkt op Bloglovin
of Facebook!

7 thoughts on “Last-minute eindexamentips”

  1. Gelukkig heb ik mijn examens al een aantal jaar achter me liggen, maar ik vond het toen ook vrij spannend. Genoeg rust nemen en rustig blijven is inderdaad erg belangrijk.

  2. Heb de examens al een paar jaar achter de rug, maar dit zijn inderdaad handige tips, ook voor tentamens! 🙂 Vooral dat overslaan van een vraag, dat kan je veel tijd en stress besparen! Gelukkig ben ik mega relaxed m’n examentijd doorgekomen. Moest ook wel, want het was zo’n lekker weer toen haha!

  3. Mijn eindexamens zijn (gelukkig) alweer een aantal jaren geleden, maar dit zijn wel goede tips. Ik weet nog dat ik vrijwel niks uitvoerde omdat het te warm was buiten haha en ik liever leuke dingen ging doen. Godzijdank heb ik toch alles gehaald!

  4. Mijn examens waren best relax, over het algemeen. Mondeling was zwaar, want aan het eind van de tweede dag kregen we meteen te horen of we die gehaald hadden -en dus ook zekerheid hadden of we geslaagd waren, en dat duurde LANG, want er moest natuurlijk over gediscussieerd worden tussen examinatoren, volgens mij kwamen we pas rond etenstijd weer thuis.

  5. Oei, de gevreesde examens. Ik weet nog wel dat ik een week lang zat te blokken. Toen kwam het eerste examen en daarna heb ik bijna niks meer uitgevoerd. Het was 30 graden buiten. Don’t blaim me :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Follow Me

Follow
Follow
Powered by: Wordpress